Cep Telefonu Temaları

Tasarımcılar İçin Ren Planlama

Gönderen WeBqoLiK 10 Ocak 2009 Cumartesi

Bir web sitesinde çalışmaya başlamadan önce daima üzerinde çalışacağım bir renk şemasına sahip olmak isterim. Bu sadece estetik sebepler yüzünden değil, ayrıca tutarlılık ve websitesine alışılabilirlik gibi sebepler yüzünden önemlidir. Bazen müşterileriniz iki yta da üç renk şeması ile size geleceklerdir (diyelim iki ya da üç renk), ya da en azından web sitesinin üzerine inşa edileceği bir rengi size bildireceklerdir. Eğer emin değillerse o zaman bana sundukları grafik içeriğe (logo, resimler, simgeler vs.) bakar ve onlar ışığında kendi renk şemamı oluşturmaya çalışırım.

Internet üzerinde, tasarımlarınızın piksel mükemmeliğinde olmasına yardımcı olacak renk kaynakları bulunuyor.

İster aklınızda bir renk şeması olsun, ya da size ilham verecek ve rehber olacak kaynaklar arıyor olun, bu yazımda sizlerle bir dizi renk şeması oluşturmanıza yardımcı olacak kaynakları listelemeye çalıştım.

Color Blender
Renk kaydırma çubuğunu kullanarak ya da doğrudan renginizin RGB değerini girerek site size renk şemasını sunacaktır. Bu sitenin sunduğu bir güzel özellik, oluşturduğunuz renk şemasını photoshop ya da illustrator için indirebilmeniz, ya da kendinize elektronik posta olarak gönderebilmeniz.

Color Schemer Online V2
Şema doğrudan girilen RGB veyea HEX değerine göre oluşturuluyor. Sitenin ayrıca Windows ve Mac üzerinde çalışan yazılım sürümü de bulunuyor.

Color Scheme Genarator V2
Önerilen renk şeması görüntülendikten sonra tek bir değr girn. Şemalar Pastel, Karanlık/Aydınlık, Kontrast ve Solgun olabilir. Sitenin sunduğu bir diğer güzellik de (her ne kadar kaç kişinin işine yarayacağını tam olarak kestiremesem de) görüntülene renk şemasının çeşitli bakış açılarında nasıl görüntüleneceğini de size sunabilmesi (örneğin renk körleri için).

\


Internet üzerinde ayrıca kullanıcılar tarafından daha önce oluşturulmuş renk şemalarının listelendiği web siteleri de bulunuyor, tıpkı galeri web siteleri gibi.

COLOUR LOVERS
Bu site gerçekten muhteşem!!! Her ne kadar size bu makalede belirttiğim tüm siteleri ziyaret etmenizi önersem de, eğer bunlardan sadece birini seçmek istiyorsanız tercihiniz bu siteden yana olmalı. Site üzerinde, içinizdeki sosyal ateşi söndürebileceğiniz forumlar ve grupların yanısıra paletler, motifler, bireysel renk sayfaları da bulunuyor ve tüm bunların hepsi üzerinde arama yapabilir, içeriği filtreleyebilirsiniz. Paylaşılan içerikler pek çok biçimde indirilebilir (ASE, PS, AI, GIMP, HTML ve ZIP biçimlerinde). Sitede ayrıca pek çok yararlı bilgiye ulaşabileceğiniz bir blogun yanısıra TRENDLER bölümünde hem magazin hem de web dünyasının son renk trendlerine ulaşmanız mümkün. Kesinlikle takip etmeye değer.

\

Kuler
Adobe Air tabanlı bir websitesi olan Kuler'in yaklaşımı ve konsepti biraz ilginç. Color Lovers'a oranla biraz sönük kaldığını söylemek zorundayım. Burada kendi tercihlerimi ön plana çıkarmak istemiyorum, ama gerçekten, Colour Lovers muhteşem bir site.

Verlee's Daily Color Scheme
Bir süredir beta formunda yayın yapan ve 2006'dan beri güncellemeyen güzel görünümlü bir site. Sitenin ana alan adı halin "Yakında..." ibaresini içeriyor. Site bir renk şeması galeri sitesi ve bir süredir aktif olmamasına rağmen site bünyesinde güzel ve size ilham kaynağı olabilecek içerik bulunuyor.

\

Color Combos
Renk şeması / palet galeri web sitesi. Bir imaj üzerindeki renkleri çıkarabilmek için birkaç yolunuz var. Ya Photoshop ya da GIMP gibi masaüstü yazılımlarını kullanır, ya da referans imajınıza bağlantı kurabilecek çevrimiçi kaynakları kullanırsınız.

Color Palette Generator
Bir imajın tam URL'sini girin ve site, o imajı temel alarak sizin için renk paleti oluştursun.

Eğer üzerinde çalışacağınız bir imaj yoksa ama müşteriniz beğendiği siteleri sizlerle paylaştıysa, ya da size ilham kaynağı olabilecek bir websitesini biliyorsanız, o kaynaklarda kullanılan renklere ulaşmak için birkaç yöntem bulunuyor.

Eğer Firefox kullanıyorsanız Web Developer eklentisini kullanabilirsiniz. Eklentini seçtiğiniz websitesinin renk bilgisini gösterebilme özelliği bulunuyor.

Internet üzerinde bir dizi website galerisi de bulunuyor. Bu siteler websitelerini renklerine göre kategorilendiriliyor.

Renk Bilgisi Sunabilen Web Site Galerileri

Seçili Websiteleri İçin Özel Renk Bilgileri Sunan Website Galerileri

Birkaç Tane Daha İşe Yarar Kaynak:

CSS Color Chart
Her rengin HEX değerleri ile birlikte doğal ve genel kullanım için uygun renkleri gösteriyor.

Colors on the Web
Bu websitesi, geniş renk bilgisi, renk teorilerine yönelik araçları ve Color Contrast Analyzer for Accessibility (Erişilebilirlik İçin Renk Kontrast Analizatörü) ile çok değişik bir site. İlgili araç web sitesinin arkaplan rengi ile metin rengine bakıyor. Bunun yanısıra sitenin üç renk şema oluşturucusu da bulunuyor. Sitenin ayrıca iki sütunlu arabirimi üzerinde seçilen renk şeması ve metnin o şemada nasıl görüntüleneceği de gösteriliyor.

Renk Sihirbazı - renk uyumu uygulaması üzerinden kendi tekil renk değerinizi girebilir, ya da bunu sizin için yapacak uygulamayı kullanabilirsiniz. Veri girildiğinde ona ait olan renk varyasyonları, doyum varyasyonları, ton ve gölge varyasyonlarının yanısıra önerilen renk şemaları, bileşik renkler hakkında bilgiler, renk kontrastı ve kullanılan renklere ait bilgiler veriyor.

Renk Şemacısı - CSS website galerilerine benzer bir site, ancak CSS yerine kullanıcılar tarafından gönderilen renk paletlerini içeriyor.

Bana göre renk, güzel bir web sitesinin en önemli yönüdür. Beni yanlış anlamayın, şablon, navigasyon ve tipografi de önemlidir, ancak bir web sitesinin renk seçimi kötü ve insan gözüne rahatsızlık verici ise, o zaman ziyaretçiniz GERİ düğmesine mümkün olan en kısa sürede basacaklardır.

Umarım yukarıdaki kaynakların size bir faydası dokunur.

Hepinize 2009 için iyi dileklerimle.

Kaynak: styl.eti.me

0 yorum

Yorum Gönder

İzleyiciler